De sieraden collectie
Happy Lona werkt met diverse producenten van sieraden in India en Turkije.
Voor Happy Lona is het belangrijk dat de samenwerking duurzaam is, alles is gebouwd op vertrouwen, wederzijds respect en het aangaan van een langdurige relatie.
Je ondersteunt elkaar in het ontwikkelen van nieuwe collecties, het gebruik van hoogwaardige materialen en aandacht voor het ambacht staat voorop evenals een goede werkomgeving en een leefbaar loon voor de makers.
Je doet het met elkaar!
Productie India
In India werken we met een drietal bedrijven, 2 familie bedrijfjes en 1 bedrijf dat gerund wordt door een vrouw.
Deze producent strijdt voor vrouwenrechten en is tegen kinderarbeid.
Het streven is om arme en ook getalenteerde ambachtsmensen te helpen aan werk, ze een leefbaar inkomen te geven en ook vooruit te helpen in het ontwikkelen van een eigen bedrijf en zelfstandigheid.
We doen het met elkaar en voor elkaar!
Happy Lona heeft dit bedrijf zomer 2023 bezocht en was zeer onder de indruk van de goede werksfeer en aandacht voor elkaar. Inmiddels maken zij een groot deel van de nieuwe collectie sieraden voor Happy Lona zoals de geborduurde broches, kralen sieraden en ook de gesmede sieraden met halfedelstenen.
Productie Turkije
In Turkije werkt Happy Lona met 2 familie bedrijven, een Turkmeense familie en een Oezbeekse familie die al decennia werkzaam zijn in de productie van sieraden.
De Turkmeense familie is gespecialiseerd in edelstenen en halfedelstenen die zij laten bewerken in India.
Ook hier krijgen de makers een eerlijk loon en is er respect voor elkaar.
De stelling is dat als je werknemers niet tevreden zijn je ook geen kwaliteit krijgt.
Je bent afhankelijk van elkaar en doet het samen.
Happy Lona heeft de de Oezbeekse familie bezocht zomer 2022 en was zeer onder de indruk!
Hieronder het verhaal:
Yunis
Yunis is de jongste zoon uit een Oezbeekse familie die van oudsher werkzaam zijn in de sieraden business.
Het verhaal van Yunis is indrukwekkend, nog voor zijn geboorte moest zijn familie vluchten uit Afghanistan vanwege de oorlog met Rusland. De familie vluchtte naar Pakistan en probeerde een nieuw bestaan op te bouwen in de sieraden business. Yunis werd daar geboren en groeide in armoede op.
Op zijn 17e besloot hij te vluchtten...hij wilde een beter leven en vluchtte te voet door Iran naar Turkije. De tocht was zwaar en is hem bijna fataal geworden, maar hij heeft het gered en kon uiteindelijk in Istanbul werk vinden in de sieraden industrie.
Daar heeft hij jaren voor een klein loon gewerkt, maar kon genoeg sparen om een klein appartement te kopen.
Hij heeft zijn familie over laten komen en zijn een aantal jaar geleden hun eigen sieradenbedrijf begonnen.
De hele familie werkt mee. De broers en vader doen al het giet en smeedwerk, de vrouwen rijgen thuis de kralen en pakken alles in.
De productie
De sieraden worden allemaal met de hand gemaakt van messing dat later wordt verguld met 24 karaat goud of het wordt met goud gegalvaniseerd.
Messing is een goudkleurig metaal dat bestaat uit een legering van koper en zink. Het is nickelvrij en zeer geschikt voor het maken van sieraden.
Wel kan het een enkele keer bij sommige mensen een groenige verkleuring op de huid geven, dit komt door een reactie met de zouten en zuren van je huid. Deze verkleuring kun je met water en zeep verwijderen.
Veel onderdelen van de sieraden worden gegoten d.m.v. de" verloren was techniek".
Van een model wordt een siliconen mal gemaakt en hier worden meerdere wasvormen van gemaakt. Van al deze was-vormpjes wordt een soort boom gemaakt en deze wordt daarna gegoten in messing.
De onderdelen worden een voor 1 afgezaagd en verder bewerkt zodat ze geschikt zijn om er een sieraad van te maken.
In deze video zie je een voorbeeld was een siliconen mal en een bloem van was.
In deze video zie je de productie van oogjes van messing draad.
In deze video zie je waar de sieraden worden verguld
De stenen
In de meeste sieraden worden stenen verwerkt.
Dit kunnen natuurlijke stenen zijn of synthetische stenen.
Natuurlijke stenen kunnen gekleurd zijn, dit is meestal het geval bij de stenen die gemaakt zijn van witte jade en agaat.
Maar ook halfedelstenen zoals Lapis Lazulli, Labradoriet, Maansteen, Peridot, Fluorite, Zoisiet, Malachiet, Jaspis, Tijgeroog, Robijn en Turquoise worden in de sieraden verwerkt.
Wat is een synthetische steen?
Behalve de door de natuur gevormde edelstenen bestaan er sinds het einde van de 19e eeuw ook de synthetische edelstenen. Deze zijn kunstmatig gemaakt en hebben ongeveer dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als de natuurlijke stenen.
Men moet deze meestal toch waardevolle synthetische edelstenen niet verwarren met de zgn. imitaties, want dit is namaak met behulp van ander materiaal, vooral glas of kunsthars. Deze hebben dan ook geheel andere chemische en natuurkundige eigenschappen.
Tegenwoordig kan men alle edelstenen synthetisch, dat wil zeggen kunstmatig, namaken. Dergelijke edelstenen lijken zeer goed op natuurlijke edelstenen, ook wat betreft hun kristalstructuur, de chemische samenstelling en de fysische eigenschappen. Sinds 1953 bestaan er ook synthetische edelstenen die helemaal geen natuurlijk voorbeeld hebben. Ze hebben echter bijzondere optische eigenschappen en worden vooral gebruikt als vervangers van diamant. De meeste kunstmatig nagemaakte edelstenen zijn goedkoper dan de natuurlijke edelstenen. De synthetisch samengestelde edelstenen worden niet tot de imitaties gerekend, maar worden naast de natuurlijke edelstenen als een afzonderlijke groep beschouwd. In de handel moeten ze steeds als synthetisch worden benoemd. Voor de leek is het bijna onmogelijk om onderscheid te maken tussen synthetische en natuurlijke edelstenen. Zelfs de vakman heeft er vaak problemen mee. Soms kan alleen met speciale apparatuur worden uitgemaakt of een steen echt of synthetisch is.